Maak je eigen opbergzak

Ik wilde er ook wel één, zo’n hippe opbergzak voor speelgoed en allerhande kinderrommeltjes. Of twee of drie of vier want de prinsessenjurken en andere verkleedkleren of poppenlakens schenen hier altijd op de grond te belanden en niet echt een plaats te vinden. En toegegeven, je moet ze niet zelf maken want merken als Nobodinoz of Tellkiddo hebben er fantastisch mooie. Maar als je er al zo vier wilt, zijn ze toch aan de dure kant, en bovendien leken me ze nu niet moeilijk om zelf te maken.

Nodig voor een grote toy bag van 80 hoog en een diameter van max 43 cm:

  • buitenstof 125 cm hoog en min 140 cm breed, katoen of canvas
  • binnenstof 125 cm hoog en min 140 cm breed, katoen of canvas
  • wattine op rol (100 gr), 125 cm hoog en min 140 cm breed
  • 2 ‘handvaten’ in keperband, ongeveer 60 voor de twee samen (30 cm per stuk)

Met de gold fever die ik de laatste tijd heb, koos ik biokatoenen stof met gouden sterren bij Fairy Tailors, en witte stevige canvasstof als voering, om het wat ‘stijver’ te laten staan. Je hebt ook een rond voorwerp nodig in de diameter die je graag hebt, in mijn geval de confituurketel van de bomma. Teken er rond en knip uit in de drie stoffen: buitenstof, binnenstof en wattine. Vouw ze één voor één in twee, maak een markage aan beide kanten. Vouw nog eens in twee in de andere richting, en maak weer twee markages. Zo heb je 4 gelijke kwarten.

Meet de diameter (= hoe breed de volledige cirkel is), neem je rekenmachine en doe dat getal maar 3,14 (= pi, weet je nog). Die uitkomst is de breedte van de stof die je nodig hebt om de koker te maken. In mijn geval 43 cm x 3,14 = 135,1. Opgelet! Tel wel nog 2cm naadwaarde bij die breedte. In mijn geval was de lap voor de koker dus 137,1 cm breed en 80 hoog. Die knip je in zowel de buitenstof, de voering als de wattine.

Neem de lap in buitenstof, en sluit hem tot een cirkel door de zijnaad te naaien op 1 cm van de rand. Zigzag eventueel de rand. Zet aan de overkant van de zijnaad een markage. Leg de zijnaad op die markage en maak nu aan de twee kanten van de nieuwe vouw een markage. Zo heb je ook in je koker 4 gelijke delen. Neem de cirkel in buitenstof, en leg hem met goede kanten op elkaar op de koker die je gevormd hebt, en zorg ervoor dat de markages van de cirkel op de markages van de koker terecht komen. Steek op die 4 kwarten al een speldje, en speld dan verder stukje voor stukje. Niet zo makkelijk, maar je komt er wel. Naai rondom rond de cirkel.

Herhaal voor de voering, maar naai die dan wel samen met de lagen wattine. Zorg ervoor dat de wattine altijd aan de buitenkant ligt. En! In de voering moet je in de zijnaad een keeropening laten van ongeveer 20 cm, om het gekeerd te krijgen. In het midden best, anders is het lastig toenaaien met de hand achteraf.

Je hebt nu twee opbergzakken, die je in elkaar gaat schuiven: de ene (maakt niet uit), met de goede kant naar buiten gedraaid, steek je in de andere, die met de goede kant naar binnen zit. Zo zijn de goede kanten van beide stoffen naar elkaar gericht. Laat de zijnaad mooi uitkomen.

Dan naaien we de laatste stap: de bovenrand wordt in één cirkelbeweging aan elkaar gezet. De handvatten (als je die wil natuurlijk) gaan er ook meteen mee tussen in deze stap.

Maak een handvat aan één kant van de zijnaad en de andere zijmarkage, op bvb 10 cm van die markages. Vouw hiervoor het keperband in twee en zorg ervoor dat het niet krult. De uiteinden van de band wijzen naar de rafelranden van de stof. Het handvat zal dus verdwijnen tussen de twee stoffen, dat is normaal. Speld goed vast en laat de uiteindes iets van 1 cm uit de randen uitsteken, om zeker te zijn dat ze goed mee vast gestikt worden. Herhaal aan de andere kant, ook op 10 cm van de markages.

Naai nu de hele cirkel rondom rond, eventueel eens extra heen en weer over de handvatten, voor het geval je van plan bent om houten blokken in die manden te versleuren. Keer alles door het keergat in de zijnaad van de voering, en naai deze met een blinde steek toe met de hand.

 

 

 

 

 

Et voila! Uw toy bag is born. Variëren in hoogtes en breedtes kan vanzelfsprekend, zoals je wil. Uiteindelijk vond ik de sterrenstof toch iets te kerst-achtig, dus ik draaide de hele zak met de witte stof naar buiten. Dat kàn namelijk, zo’n ding is omkeerbaar.

Maar dan kwam het volgende probleem: ik vond het wit te wit en saaaai. Dus vond ik een gouden textielmarker van Rayher (mét glitters), en en besloot ik om een regen van driehoekjes te tekenen. En ik ontdekte in mijn gold fever dat er ook gouden textielverf en glitter gouden flock folie bestaat. Jiehaa! Ik ga zeker ook eens proberen om gouden driehoekjes uit te knippen en te strijken, zoals Kaatje Naaisels deed, oogt heel mooi!

En ik maakte nog een wasmandje/ speelgoed opbergzak voor ons nieuw neefje, die into cowboys en indianen is. Kleiner formaat, 50 cm hoog en ook 43 cm diameter. Is wel handig  en hij ‘staat’ ook beter.

Lucie speelt er alleszins graag mee, en het is haar poppenkleedjes-tas geworden. En voor haar maakt het niet uit welke kant naar buiten zit 🙂

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *