DIY

Krijt- en magneethoekje

 

Nu Lucie en Emilia bijna 4 en 2 zijn en vooral de oudste graag bezig is met letters ‘schrijven’, dacht ik: tijd om een krijtbord te kopen! Zoiets op een standaard, dat je kan openvouwen. Maar toen ik eens rondkeek in onze -toch al grote-living, vond ik geen plaats tussen de speelgoedkast, het keukentje, het winkeltje, de tekentafel en de knutselkoffer… Zucht, lijkt het hier niet sowieso al te veel op een crèche?

Dus gooide ik het over een andere boeg en zocht ik een lege muur om een stuk te beschilderen met krijtverf. Ook die was moeilijk te vinden helaas, de vrije wil ik graag wit houden (het mag hier toch ook nog op onze living lijken). En toen viel mijn oog op de achterkant van onze ‘toog’, eigenlijk een vrijstaand keukenblok, die we nog met steigerhout wilden afwerken. Maar het bleek de perfecte afmeting en hoogte voor een krijtbord!

Ik wilde er meteen een magneetbord van maken, twee vliegen in één klap en alweer een speeltoestel geëlimineerd. Ik kocht de magneetverf van Brico, die is ook geschikt voor een houten ondergrond. Krijtverf heb je in verschillende kleuren, ik koos de zwarte schoolbordverf van Levis, die is extra mat. Eerst even opschuren, en dan de dikke en moeilijk verwerkbare magneetverf in minstens twee lagen aanbrengen met een lakrol en borstel. Je moet wel snel zijn, want hij droogt snel en je hebt snel strepen. Tussen de lagen ook even opschuren, ik sla dat wel eens over maar met deze verf is dat echt een must.

De krijtbordverf schildert aangenamer, ik heb er maar 1 laag van gebruikt uit schrik dat anders de magnetische werking van de lagen eronder zou verminderen. Dekte perfect bij mij (wel zwart op zwart), en het resultaat was perfect voor magneten en voor krijtjes. Aangezien er een lelijke rand aan de kast is, wou ik graag een kader maken, zodat het lijkt dat er een bord tegen de kast gezet is. Dan moet je natuurlijk wel mooi in verstek zagen, want dat is hoe kaders gemaakt worden. Een houten verstekbakje en een gewone houtzaag is voldoende. Ik zaagde ook een latje om de krijtjes en spons op te leggen. Alles even in twee lagen witte lak gezet en dan met vijzen in de rand van de kast vastgemaakt. Als je een kader op een muur wil maken, kan je de latten ook plakken met sterke siliconenlijm zoals Tec7.

Et voila, ziet er toch helemaal anders uit, nee? Mensen op bezoek dachten dat het toevallig een perfect passend bord was dat ertegen was gezet.

 

Ik vind het vooral tof dat we ook meteen een plaats hebben om hun tekeningen op te hangen. En zo kan de kleinste ook met magneetjes prutsen terwijl de oudste haar letters oefent…

En oh ja je kan best zelf afvegen, want als de kinderen dat doen is het eerder een grijs bord 🙂

Wel tof dat die schoolbordverf letterlijk op elke ondergrond hecht, ik deed met de restjes spontaan een paar wijnglazen die niet in het servies passen, om op feestjes nog te weten wat je glas is…

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *